Oekraïense troepen houden zich gevechtsklaar

Na de Russische beslissing over een mogelijke militaire interventie op de Krim heeft Oekraïne het bevel gegeven de strijdkrachten gevechtsklaar te houden. Interim-president Alexander Toertsjinov ondertekende zondag een overeenkomstige verordening. Rusland heeft geen reden voor een "daad van agressie".

jatimmermans

"Alle verklaringen over het gevaar voor Russische staatsburgers of Russischtalige Oekraïners zijn verzonnen", zei Toertsjinov. Rusland heeft gedreigd zijn leger op het Krim-schiereiland in te zetten ter bescherming van zijn burgers. Na de machtswissel in de Oekraïense hoofdstad Kiev hadden pro-Russische krachten eind februari de controle in de Krim overgenomen.

Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen over troepenbewegingen van de Oekraïense strijdkrachten. Het gaat bij de verordening van Toertsjinov niet om een algehele mobilisatie. Het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, vergaderde zondag achter gesloten deuren. In Brussel zal de Navo-raad in een buitengewone zitting over de situatie in Oekraïne overleggen.

Volmacht

Het Russische parlement had zaterdag de weg vrijgemaakt voor een militaire interventie in Oekraïne. Poetin beschikt nu over alle volmachten om in te grijpen, zei zijn woordvoerder Dmitri Peskov. De baas van het Kremlin wil zijn bevel van de verdere ontwikkeling van de situatie op het schiereiland afhankelijk maken. Eerder hadden de Russische strijdkrachten volgens Oekraïne enkele duizenden soldaten naar de Krim gebracht, waar Moskou al meer dan 200 jaar de Zwarte Zeevloot in Sebastopol onderhoudt. Op de Krim werden alle machtsinstellingen door Moskou-getrouwe lieden ingenomen. Oekraïne beschouwt dat als een bezetting van zijn grondgebied.

De Krim-regering had Rusland bescherming gevraagd tegen Oekraïense nationalisten en extremisten. In verschillende steden op het schiereiland waar overwegend Russen wonen, demonstreerden mensen tegen de regering in Kiev. Ook buiten de Krim waren er protesten. In Kharkov vielen volgens Russische mediaberichten meer dan 100 gewonden, maar op de Krim is de kalmte en rust weergekeerd. Na een tijdelijke sluiting van het luchtruim boven de Krim verloopt alles weer normaal op de luchthaven van Simferopol.

Volgens de Russische media zijn op de Krim Oekraïense soldaten massaal overgelopen. De militairen hebben zich bij de nieuwe pro-Russische machthebbers aangesloten.

Oekraïens leger in staat van paraatheid

Lees ook: "Moskou riskeert vrede en veiligheid in Europa"

Belga

Foto Reuters

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners