"Breng psychiatrische annexen onder in dichtstbijzijnde kliniek"

"De psychiatrische annexen in de gevangenissen moeten een afdeling van het dichtstbijzijnde psychiatrisch ziekenhuis worden. Pas dan zal er voldoende zorg zijn." Dat zegde psychiater en professor Paul Cosyns zopas tijdens hoorzittingen in de Senaat over de toepassing van de interneringswet.

dvansant

Momenteel verblijven 1.131 geïnterneerden (zwaar psychisch gestoorde, gevaarlijke criminelen) in de gewone gevangenissen. Meestal zitten ze in "pschiatrische annexen". Dat zijn aparte afdelingen voor dit soort mensen. Maar er is daar geen enkele behandeling. Schaf die annexen af, vond de Liga voor Mensenrechten.

Nee, zo vond de Antwerpse psychiater Paul Cosyns (UZA), die gespecialiseerd is in behandeling van seksuele delinquenten. "Die annexen zijn er niet alleen voor geïnterneerden, maar ook voor de 'gewone' gedetineerden. 5% van de veroordeelde gevangenen is psychotisch, 10% is zwaar depressief. Voor hen bestaan die annexen ook. Als je een degelijke behandeling voor die mensen wil, dan moet je die annexen uit de gevangenis lichten en hen als een soort extraterritoriale afdeling van het dichtstbijzijnde psychiatrische ziekenhuis beschouwen. Dan zal er zorg zijn".

Lees ook: Het probleem van de geïnterneerden in de gevangenissen

Anciaux: "Interneringswet is te log en te Waals"

De interneringswet van 2007

Archieffoto Belga: Paul Cosyns JDW

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten