"Leg voetbalmatch stil bij homofobe slogans"

Bij racistische gezangen gebeurt het al, maar Yves Aerts, algemeen coördinator çavaria vzw, wil dat scheidsrechters voetbalmatchen ook kunnen stilleggen wanneer supporters homofobe kreten scanderen. Zo wil hij de beeldvorming rond holebi's in de sportwereld veranderen.

fvranckx

"Een topsporter is per definitie iemand die moet presteren, iemand die geen fouten kan maken. Zich outen kan zijn sportcarrière destabiliseren. Vergeet ook de financiële belangen niet: sponsors kunnen afhaken", probeert Aerts het taboe dat nog steeds bestaat rond homoseksuele sporters te verklaren.

"Ten tweede bestaat in de sportwereld het beeld van een prototype man. Een macho, wat 'de homo' niet is. Daarbovenop is er de seksuele benadering van 'holebi zijn', wat het in teamsporten nog moeilijker maakt om zich te outen."

En dus is het aan trainers en scheidsrechters om het klimaat te veranderen. "Als homoseksualiteit zichtbaar wordt, door bijvoorbeeld een charter te ondertekenen, wordt het ook bespreekbaar", aldus nog Aerts.

Woensdag beginnen in Antwerpen de World Out Games, een sportevenement speciaal voor holebi's.

FiVr Archieffoto PH

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws