World Outgames 12 dagen lang in Antwerpen

Vanaf woensdag tot en met 11 augustus 2013 komen de World Outgames (WOGA) naar Antwerpen. De World Outgames start met een driedaags congres over mensenrechten. Daarnaast zijn er sportwedstrijden in een 30-tal verschillende sporten.

sboeynaems

De World Outgames is een mondiaal evenement georganiseerd voor en door homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en sympathisanten, waarbij drie evenwaardige pijlers centraal staan: sport, cultuur en mensenrechten. Antwerpen werd door de leden van de Gay and Lesbian International Sports Federation (GLISA) gekozen als gaststad voor de derde editie.

Vanaf woensdag tot en met zondag 11 augustus zullen meer dan 5 000 deelnemers het tegen elkaar opnemen in een 30-tal sporten zoals lopen, fietsen en worstelen. Iedereen kan deelnemen aan de verschillende sporten: zowel professionele als recreatieve atleten kunnen hun beste beentje voor zetten in de sport(en) van hun keuze.

Charter tegen homofobie

Op de persconferentie van dinsdag ondertekende schepen voor sport Ludo Van Campenhout het sportcharter tegen homofobie, dat door Het Roze Huis werd voorgesteld. "Antwerpen zal zich tijdens de worldOutgames laten zien zoals het is: een stad van tolerantie, samenhorigheid en diversiteit. Dat zijn dit jaar trouwens ook de thema's van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013", aldus Van Campenhout, die zelf present tekent op de tien kilometer lopen en het tennistornooi. Naar aanleiding van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 wordt het sportcharter van de Vlaamse Sportfederatie nieuw leven ingeblazen. Nog steeds voelen veel holebi's en transgenders zich niet thuis in reguliere sportclubs. De meesten zwijgen zelfs over hun geaardheid. Sportclubs, -bonden en individuele sporters die het charter ondertekenen, verbinden zich ertoe om al hun (mede)leden respectvol en gelijkwaardig te behandelen en homofobie te bestrijden. Iedereen kan het charter downloaden op de website van Het Roze Huis. Sportclubs worden opgeroepen het af te drukken, te ondertekenen en op te hangen in hun sportclub.

Dat de World Outgames naar Antwerpen komen in het Europese Sporthoofdstadjaar 2013 is geen verrassing. Het thema van Sporting A is 'samenhorigheid door sport' en dat is een doelstelling die de organisatie van de World Outgames ook hoog in het vaandel draagt. Het evenement in Antwerpen moet iedereen samenbrengen, ongeacht leeftijd, religie, etnische afkomst, fysieke conditie of seksuele geaardheid. Naast de eigenlijke deelnemers hoopt Antwerpen van 31 juli tot en met 11 augustus ook tot 250.000 extra bezoekers uit binnen- en buitenland in de stad te verwelkomen. Er zijn immers niet enkel sportactiviteiten en een mensenrechtenconferentie, er is ook een cultureel luik met verschillende expo's en het bekende jaarlijkse holebifestival Antwerp Pride wordt dit jaar tegelijk met de worldOutgames georganiseerd.

Meer informatie over de WOGA is te vinden op http://www.woga2013.org/

Foto Wim Hendrix: Café den Draak op de Draakplaats, de thuisbasis van Het Roze Huis

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws