Hongaarse premier schoffeert Duitsland met nazi-vergelijking

Uitlatingen van de zelden om straffe uitspraken verlegen Hongaarse premier Viktor Orban hebben het water tussen Berlijn en Boedapest erg diep gemaakt. Tijdens zijn wekelijkse interview op de radio hekelde Orban Duitsland en diens "nazi-methodes".

jatimmermans

Duitsland heeft al eens een keertje tanks naar Hongarije gestuurd en zou dat graag nog eens overdoen, zei de rechts-nationalistische premier, wiens Fidesz-partij in het parlement over een absolute meerderheid beschikt. Zowat alle Duitse partijen reageerden maandag onthutst.

Orbans uitspraak was een reactie op een verklaring donderdag van Bondskanselier Angela Merkel. Die had gezegd: "We zullen alles doen om Hongarije weer op het rechte spoor te krijgen, behalve dan de cavalerie sturen". Merkel reageerde daarmee op haar beurt op een oprisping van de sociaaldemocraat Peer Steinbrück, die de mogelijkheid van een Hexit, Hongaarse uittreding uit de EU, had geopperd. En Steinbrück was degene die, in de Duits-Zwitserse ruzie over belastingvlucht, schertsend had voorgesteld, de cavalerie tegen het (belasting)paradijselijke Alpenland in te zetten.

Orban verwees op zijn beurt naar Operation Margarethe, de nazi-bezetting van 1944 van Hongarije. Dat was evenwel geen "vijandige" bezetting: Hongarije was destijds een bondgenoot van Hitlers Duitsland.

Belga

Foto AFP, AP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws