Anciaux vindt steun voor geïnterneerden

De meerderheidspartijen hebben hun steun gegeven aan het wetsvoorstel van senator Bert Anciaux (sp.a) dat de regels rond internering van geesteszieken verandert. Concreet gaat het om een degelijke diagnose die buiten de gevangenis gebeurt, door correct vergoede psychiaters. De behandeling moet op maat gebeuren.

mceulemans

Lees ook: Anciaux: "Interneringswet is te log en te Waals"

De De Morgen stelt vast dat ons land een slechte reputatie heeft als het aankomt op het beleid rond geïnterneerden. In België gaat het volgens De Morgen om 1.000 personen. Zij hebben nood aan gespecialiseerde zorg, maar zijn een veiligheidsrisico. Ons land werd al te vaak veroordeeld door het Europees Hof voor de Mensenrechten door de slechte aanpak.

Deskundigenonderzoek

Volgens het voorstel moeten geïnterneerden een grondig psychiatrisch deskundigenonderzoek krijgen. De psychiaters moeten correct verloond worden en indien nodig bijgestaan door forensische psychologen en maatschappelijke assistenten. In lastige gevallen wordt een opname met klinische observatie voorzien. Daartoe worden nieuwe centra gebouwd in Antwerpen en Gent.

De bevindingen van de aangestelde psychiater zullen tijdens het onderzoek beschikbaar zijn voor de verdediging. Die kan daar dan meteen op reageren. Vervolgens moet de psychiater een antwoord formuleren. Alles wordt opgenomen in het dossier van de beklaagde.

Het komt erop neer dat een beklaagde kan vrijkomen als die, na een individuele beoordeling, aan de voorwaarden voldoet. Vroeger moest die eerst alle procedures doorlopen.

MCe Archieffoto

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten