PVDA+ bepleit dinsdag procedure tegen "vreemdelingentaks" voor Raad van State

Voor de Raad van State in Brussel komt dinsdag de spoedprocedure voor die de linkse partij PVDA+ heeft aangespannen tegen de tenuitvoerlegging van de zogenaamde "vreemdelingentaks", die eind vorige maand door de Antwerpse gemeenteraad is goedgekeurd.

hmakaba

De zaak komt volgens PVDA+ nu al voor omdat de Raad van State moet beslissen of de zaak al dan niet bij hoogdringendheid moet worden behandeld. Vanaf 1 mei zullen nieuwkomers die zich in Antwerpen voor het eerst bij het vreemdelingenloket inschrijven een eenmalige retributie van 250 euro moeten betalen. Volgens het stadsbestuur van N-VA, CD&V en Open Vld is die retributie nodig om de hoge dossierkosten van het loket te dekken. Vanuit verschillende hoeken kwam er echter kritiek en de Antwerpse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA+ noemden het reglement zelfs onwettig. Sp.a en Groen hebben inmiddels klacht ingediend bij Antwerps gouverneur Cathy Berx, PVDA+ trok meteen naar de Raad van State.

Die Raad van State moet eerst oordelen of er inderdaad - zoals PVDA+ meent - sprake is van groot belang en hoogdringendheid. Indien het antwoord daarop positief is, kan er eventueel meteen een schorsing volgen. Indien niet, kan de procedure ruim een jaar aanslepen. "Aangezien de retributie al vanaf 1 mei zou starten en volgens ons manifest onwettig en onrechtvaardig is, vinden wij dat er zeker sprake is van hoogdringendheid", zegt PVDA+-persverantwoordelijke Ivo Flachet. Een arrest wordt later deze of begin volgende week verwacht.

BELGA
archiefbeeld

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws