Antwerpse bisschop zou paus uit ander continent sterk signaal vinden

De Antwerpse bisschop Johan Bonny zou een paus uit een ander continent een sterk signaal vinden. "Het aantal katholieken is veel groter in Latijns-Amerika, Afrika, Azië dan in Europa. Qua signaal zou het sterk zijn om een paus uit een ander continent te kiezen, een beetje wat Obama als eerste zwarte president voor de Verenigde Staten betekent.

jatimmermans

Een paus uit Latijns-Amerika, waar de helft van alle katholieken woont, zou dichter aansluiten bij de leefwereld van die mensen. De problemen waar katholieken in de andere continenten mee kampen, zijn goede gezondheidszorg, vrede, vrijheid en armoedebestrijding. Helemaal anders dan hier in Europa. Het zou voor de katholieken uit Latijns-Amerika, Afrika of Azië een enorme erkenning en teken van hoop zijn."

Wat niet automatisch betekent dat de nieuwe paus, als hij uit een ander continent komt, ook progressiever zal zijn. "Je kan niet stellen dat de kardinalen uit Latijns-Amerika, Afrika of Azië bij voorbaat progressiever zijn. Net als hier in Europa, zitten er conservatieven en progressieven. Het is niet zo dat alle Latijns-Amerikaanse kardinalen bevrijdingstheologen zijn, die bevrijdingstheologie is daar ook niet meer zo actueel als in de jaren tachtig."

Hoewel hij wat te veel in zijn academische tuin leefde, heeft Benedictus XVI volgens bisschop Bonny grote verdiensten. "Hij heeft de lat kwalitatief hoog gelegd, hij was niet de man van banaliteiten of oneliners, maar van inhoud. Hij durfde ook stelling nemen en roeide indien nodig tegen de stroom in. Twee zaken die de Kerk absoluut moet vasthouden. Ik las nu in sommige kranten dat hem lafheid of passiviteit wordt verweten in verband met de aanpak van de pedofilie, en ook met de bestraffing van bisschop Vangheluwe. Dat vind ik niet correct. Hij is de paus die als eerste een echte aanpak heeft toegelaten. Bisschop Vangheluwe heeft wel degelijk een zware straf gekregen. Hij is voor verjaarde feiten van de ene op de andere dag moeten vertrekken uit zijn vertrouwde omgeving en mag niet meer in vieringen voorgaan. Dat is niet niks geweest voor iemand met zijn positie."

KRISTIN MATTHYSSEN

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners