85 procent zonnebankcentra overtreedt de wet

85 procent van de gecontroleerde zonnebankcentra leeft de wet niet na. En het gaat meestal om ernstige overtredingen. Dat zegt senator Bert Anciaux (sp.a). Hij pleit voor een registratieplicht én een kwaliteitslabel voor zonnebankcentra die de wet wél naleven.

jdewit

België telt naar schatting 4.000 zonnebankcentra. In 2008 verscherpten de regels voor het uitbaten van deze centra. Sinds dan controleerde de overheid er 748.

Uit de cijfers van de minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) blijkt dat 85 procent van de gecontroleerde zonnebankcentra een proces-verbaal ontvingen omdat ze de regels overtraden. Het gaat vaak over ernstige inbreuken, zoals te hoge stralingssterkte (26 procent), het toelaten van minderjarigen en/of consumenten met een te gevoelig huidtype 1 (31 procent) en het niet naleven van de wachttijden (58 procent).

"Dit is zeer verontrustend, want het verband tussen huidkanker en het gebruik van zonnebanken is onlosmakelijk en wetenschappelijk bewezen", aldus Anciaux.

Gebruikers van zonnebanken maken 75 procent meer kans op huidkanker. En de cijfers zitten nog in de lift. Elk jaar telt België 18.000 nieuwe gevallen en dit aantal neemt jaarlijks met 5 procent toe.

"De cijfers bewijzen erg veel misbruik in de sector. Ik pleit voor een zeer strenge aanpak. De onverantwoordelijke uitbaters van zonnebankcentra moeten eruit", aldus nog Anciaux.

JDW Archieffoto PhotoNews

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten