Rood! en PVDA willen wél aanplakborden

De kleine partijen Rood! en PVDA verzetten zich tegen het verdwijnen van de aanplakborden voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Het is ondemocratisch”, zegt Eric De Bruyn (Rood!).

jrosquin

Binnen de Antwerpse gemeenteraad is er een grote meerderheid voor het verdwijnen van de aanplakborden tijdens de verkiezingscampagne. Het plakken van de affiches is volgens de partijen een pure verspilling van geld en papier en dus weinig milieuvriendelijk. De districten Merksem en Wilrijk gaven de aanzet met hun beslissing om geen aanplakborden te plaatsen.

STANDPUNT: Geen aanplakborden meer bij kiesstrijd?

Deur-aan-deurcampagne

Peter Mertens van de PVDA is tegen het plan. “Als de aanplakborden verdwijnen, dan dreigt het helemaal op een tweestrijd uit te draaien tussen burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en N-VA-kopman Bart De Wever”, zegt Mertens. “Met de aanplakborden hebben we tenminste nog enige zichtbaarheid in de straten. Als kleine partij beschikken wij niet over het geld om advertentieruimte te kopen in kranten en tijdschriften. We zullen dus meer moeten inzetten op deur-aan-deur campagne voeren.”

Verkiezingsclips

Mertens zou nog te vinden zijn voor het niet plaatsen van aanplakborden als de partijen andere manieren krijgen om campagne te voeren. “Ik denk dan aan gratis verkiezingsclips van drie minuten op de regionale televisiezender

ATV

”, zegt Mertens. “Er zijn dan enkele minimumregels nodig over mediatoegang en debatten.”

De Bruyn: "Ondemocratisch"

Ook Eric De Bruyn van Rood! verzet zich tegen de intentie van de gemeenteraad om geen aanplakborden meer te plaatsen. “Het is een ondemocratische beslissing en eigenlijk tekenend voor dit bestuur. Verspilling? Veel mensen bekijken de affiches op deze aanplakborden. Het verdelen van flyers in de brievenbussen vind ik een grotere verspilling.”

De Bruyn zag de bui al hangen. “We vragen aan al onze sympathisanten om een raamaffiche te bevestigen”, zegt De Bruyn. “Dat heeft trouwens een groter effect dan een affiche aan de aanplakborden.”

SVW

Foto: PN

Lees ook: 'Antwerpen geeft het voorbeeld maar soms het foute'

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws