Hervorming Senaat: van 370 naar 75 vaste medewerkers

Met de hervorming van de Senaat zal het aantal vaste medewerkers van de Hoge Vergadering op termijn mogelijk doen dalen van de huidige 370 naar een 75-tal. Dat stelt quaestor Bert Anciaux maandag, die benadrukt dat er nog niets beslist is. Er zou ook een halvering komen van de meer dan honderd tijdelijke politieke medewerkers.

fvangarderen

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming raakte het vrijdag eens over hoe de Senaat er in de toekomst zal uitzien. De assemblee zou voortaan geen rechtstreekse verkozenen meer hebben, maar bestaan uit veertig gemeenschapssenatoren en tien gecoöpteerden. Er zou ook gesnoeid in de bevoegdheden van de Hoge Vergadering, die bovendien nog slechts acht keer per jaar zal vergaderen.

Geen ontslagen

Die hervorming heeft zo haar gevolgen voor het personeel van de Senaat. Senator Anciaux (sp.a) schat dat hun aantal zal dalen van 370 naar zowat 75, maar zonder dat hun werkzekerheid daarom verdwijnt. Een deel van hen zou kunnen worden opgevangen in een gemeenschappelijke quaestuurdienst met de Kamer - momenteel hebben Kamer en Senaat elk een aparte dienst -, terwijl mobiliteit naar andere parlementen voor anderen een oplossing zou kunnen bieden.

Er is ook sprake van een tijdelijk kader, al moet een en ander nog worden uitgewerkt in samenspraak met het personeel. Niemand van de vaste medewerkers zal ontslagen worden, luidt het.

Belga

Foto: Photonews

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten