Etalageverbod voor vuurwapens opnieuw op de agenda

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) staat achter een etalageverbod voor vuurwapens. Senator Bert Anciaux (sp.a, foto) zal zijn voorstel om een etalageverbod voor vuurwapens in te voeren opnieuw op de agenda plaatsen. Dat bleek zopas in de Senaatscommissie Justitie.

jdewit

Eerder had de gemeenteraad van Antwerpen een etalageverbod voor vuurwapens goedgekeurd. Hij wilde na de racistische moorden van Hans van Themsche impulsieve aankopen van vuurwapens tegengaan. Maar de Raad van State vond dat een gemeenteraad zo'n beslissing niet mocht nemen. Dat moet door het federale parlement beslist worden.

Daarop dienden de socialistische verkozenen Renaat Landuyt (in de Kamer) en Bert Anciaux in de (Senaat) een wetsvoorstel in om dat etalageverbod wettelijk mogelijk te maken. In de Senaat werden hierover al hoorzittingen georganiseerd. De jagers waren volledig te vinden voor zo'n etalageverbod. Maar daarna werd het voorstel toch afgevoerd.

Het voorstel was evenmin opgenomen in de plannen van de ministers van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (cdH), en van Justitie, Annemie Turtelboom, om de wapenwet te hervormen. Waarom, wilde Anciaux weten?

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

Verbod bestaat al grotendeels

Turtelboom zegde dat haar actieplan om de wapenwet te hervormen zich vooral richt op de strijd tegen de illegale wapenhandel. "Dat is voor mij de prioriteit". De minister stelde dat ze echter niet tegen een etalageverbod voor vuurwapens is.

"Een Koninklijk Besluit van 1997 verbiedt nu al het etaleren van pistolen, revolvers en alle zware lange vuurwapens. De enige vuurwapens die nu nog in de etalage mogen staan, zijn jachtgeweren en vrij verkrijgbare vuurwapens. Maar deze laatste groep zal door de nieuwe maatregelen erg beperkt worden".

De minister beklemtoonde dat ook de impuslieve aanschaf van jachtgeweren door de wapenwet van 2006 erg moeilijk is geworden. "Wie door zo'n wapen in een etalage verleid zou worden om er een te kopen, moet al vooraf een jachtverlof of een sportschutterslicentie op zak hebben", zo luidde het.

Bert Anciaux kondigde hierna aan dat hij zijn voorstel om een totaal etalageverbod van vuurwapens in te voeren, opnieuw op de agenda zal plaatsen. Turtelboom beloofde om het te steunen.

Meer over de effecten van de nieuwe wapenwet, vindt U op De actieplannen van Turtelboom tegen illegale wapenhandel

JDW Archieffoto

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten