"Smurfen zijn racistisch, seksistisch en totalitair"

Er is opnieuw een relletje ontstaan rond de Smurfen. Eerder werd de blauw-witte figuurtjes al verweten homoseksuele neigingen te vertonen, wegens hun vrolijke gedrag, ontblote bovenlijven en witte strakke broekjes. Hun slappe witte mutsjes zouden aan de Ku Klux Clan zijn ontleend. Nu worden ze ook nog eens beticht van seksisme en racisme. Daarnaast zou het volkje totalitaire neigingen hebben.

ibroeksteeg

Dat concludeert alleszins de Franse schrijver Antoine Buéno, die op 1 juni het boek 'Le Petit Livre Bleu' uitbrengt, een sociologische studie van de Smurfen. Zijn conclusie is niet mis: de Smurfen zouden in een maatschappij leven die de belichaming van een totalitaire utopie, doordrenkt van nazisme en stalinisme, is.

De Smurfen worden volgens Buéno door de 'zeer autoritaire en paternalistische' Grote Smurf geleid en hun samenleving staat in het teken van zelfvoorziening in voedsel en energie. Daarnaast mogen de Smurfen geen particulier eigendom hebben. Zeer communistisch allemaal, vindt Buéno.

Daarnaast zouden de Smurfen macho's zijn, omdat er bijna geen vrouwelijke of jonge smurfen zijn. Enkel Smurfin woont in het dorpje en zij doet volgens Buéno sterk denken aan het Arisch schoonheidsideaal van de nazi's. Gargamel, de aartsvijand van de blau-witte wezentjes, zou een Joodse achtergrond hebben en geïnspireerd zijn door de anti-semitische afbeeldingen uit de jaren dertig en veertig.

De conclusies van Buéno liggen nog voor het boek gepubliceerd is, al onder vuur. Op internet wordt de analyse als 'opmerkelijk oppervlakkig' afgedaan. Ook de zoon van tekenaar Peyo, Thierry Culliford, wijst de kritiek af. "Ik ben het niet eens met zijn interpretatie", luidt het in de Volkskrant. "Die ligt tussen het groteske en niet serieuze in."

Beeld: Photonews

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws