Koningin Beatrix op staatsbezoek in de Golfregio

De Nederlandse koningin schrijft vandaag geschiedenis. Ze is het eerste Nederlandse staatshoofd dat een staatsbezoek aan de Golfregio brengt. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengt de vorstin een bezoek aan Qatar.

ibroeksteeg

Het gezelschap wordt om elf uur verwacht op het internationale vliegveld van Doha, de hoofdstad van Qatar. Daarna gaat het gezelschap naar het paleis van gastheer emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani.

Aan het begin van de middag voegen de koninklijke gasten zich bij de vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, die met minister Maxime Verhagen van Ecomische Zaken naar Qatar zijn gekomen om nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten.

Als kunstliefhebster zal de koningin ook het hypermoderne museum van islamitische kunst bezoeken en een korte wandeling maken door de bazaar van Doha.

De dag wordt besloten met een familiediner dat de emir en zijn echtgenotes aanbieden in het Al-Wajba paleis.

Lobby

Dinsdag bracht de Nederlandse koningin oook een privébezoek aan de sultan van Oman. Dit stond al als staatsbezoek op de planning, maar is wegens omstandigheden uitgekleed tot een privébezoek. Het bezoek was onder andere bedoeld om te lobbyen voor de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die in Libië gevangen zijn genomen. Als lid van de Arabische Liga heeft Oman goede contacten met het Libische regime. Langs die weg kan de Golfstaat mogelijk druk op Libië uitoefenen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners