"Echte recidive pedo's vier keer hoger dan officiële"

Echte recidive pedo's vier keer hoger dan officiële

"De echte recidive van pedofielen is drie tot vier keer zo groot als de officiële hervalcijfers laten vermoeden." Dat zei professor Stefan Bogaerts (K.U. Leuven, criminologie) in de Kamercommissie Seksueel Misbruik.

"België heeft geen recidivecijfers voor pedoseksuelen, maar in Nederland bestaan die wel. Zeven jaar na de vrijlating is één op de zeven pedofielen officieel hervallen. Dat geldt ook voor de ouderen. Maar als je het werkelijke recidivecijfer wil kennen, dan moet je die statistieken met drie of vier vermenigvuldigen. Als zedendelinquenten oud worden, neemt het misbruik een beetje af, maar het stopt niet. Op zeer lange termijn doen ze gewoon voort".

Bogaerts zei dat elke zedendelinquent zijn eigen risicoprofiel heeft. "Bij de berekening van het risico zal men ook rekening moeten houden met wat gebeurt in de hersenen. Men zal misschien de zedendelinquenten in een MRI-scanner moeten stoppen en dan kijken wat er in de hersenen gebeurt als ze foto's van naakte kinderen te zien krijgen. Op basis van die resultaten kan men mee het risico bepalen".

Volgens Bogaerts is de vraag echter: "Wat moeten we met de onderzoeken, zoals die van de Nederlandse hersenspecialist Dick Swaab, die beweren dat de meeste pedofilie genetisch verworven is of aangemaakt is in de hersens van het kind in de baarmoeder? Als dit juist is, wat moeten we dan gaan doen met pedofielen?"

Cosa

Bogaerts prees terzake het Cosaproject. Dat komt uit Canada en wordt momenteel ook toegepast door het justitiehuis van Breda en dat van Antwerpen. In dat project wordt een vrijgelaten pedoseksueel dagdagelijks gecontroleerd door zijn sociaal netwerk. Enerzijds is er een reeks professionelen die hem en zijn netwerk volgen, anderzijds zijn er ook vrijwilligers uit zijn onmiddellijke omgeving (vrienden, familie e.d.) die dat doen.

"In het buitenland heeft dit Cosaproject geleid tot een vermindering van de recidive met 60%, maar hier zijn nog geen resultaten bekend".

Woonverbod zinloos

Hulpverlener Kris Van Hoeck, psycholoog bij ITER, een Brussels centrum voor daderhulp, zei dat woonverboden voor pedofielen de recidive in de hand werken. Bij een woonverbod mogen pedofielen bv. niet in een bepaalde gemeente of dichtbij een school gaan wonen.

"Slecht idee, zo toont onderzoek uit de VS aan. Wie uit de samenleving wordt uitgesloten, zal eerder geneigd zijn om nieuwe feiten te plegen dan wie sociaal gecontroleerd wordt", zo luidde het. De Kamerleden Renaat Landuyt (sp.a) en Bert Schoofs (VB) zijn voor een woonverbod.

Lees ook: Meldingsplicht voor hulpverleners aan daders van seksueel misbruik
Lees ook: Vanaf 1 april therapie voor alle Waalse pedoseksuele gevangenen in Namen

JDW

Door ibroeksteeg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd