Stuyven rondt solo knap af op de Muur van Geraardsbergen, Dumoulin is eindwinnaar van BinckBank Tour

Jasper Stuyven rondde een knappe solo af met de zege op de Muur van Geraardsbergen in de laatste rit in de BinckBank Tour. Op een moment dat het net wat stilviel, greep Stuyven zijn kans. Op een Vlaams parcours, waarbij de Muur en de Bosberg als voornaamste scherprechters golden, kon Tom Dumoulin zijn leiderstrui veilig stellen. Zo pakte de Girowinnaar ook zijn eerste zege in de BinckBank Tour. Tim Wellens moet tevreden zijn met een tweede stek in het eindklassement.

Pas na een uur wedstrijd vormde zich een kopgroep van zeven renners: Tony Martin, Elia Viviani, Tim Merlier, Kenny Dehaes, Grega Bole, Elmar Reinders en Jay Robert Thomson. Twee renners van Sport Vlaanderen-Baloise, Jonas Rickaert en Preben Van Hecke. maakten nog de aansluiting, waardoor de kopgroep uitgroeide tot negen renners. Van het peloton kregen ze maar een schamele voorsprong, maximum 2’30”.

Zo kabbelde het rustig richting Geraardsbergen. Met nog 52 kilometer op de teller bereikte de kopgroep als eerste de Vesten van de Muur, voor Tim Merlier ging het te snel, de veldrijder moest vooraan lossen. Bij de eerste passage op de Muur scheurde het peloton in stukken. Ook vooraan spatte het uit elkaar, met als resultaat dat er nog maar twee leiders waren: Tony Martin en Elia Viviani. Hun voorsprong bedroeg nog maar één minuut.

Vanuit het peloton was ook Wout van Aert naar voor geschoven, samen met Danny van Poppel bereikte hij Kenny Dehaes en Preben Van Hecke die voorin moesten lossen. Zij naderden tot op 50 seconden van de twee koplopers. Voor Dehaes en Van Hecke ging het te snel, waardoor Van Aert met de Nederlander alleen zat, ze kregen wel nog het gezelschap van Grega Bole. Dat trio zette de achtervolging in op Martin en Viviani. In het peloton ging de uitdunning gewoon voort met dank aan Quick Step en BMC en ook Bora-hansgrohe. Op 29 kilometer van de meet kwamen Van Aert en zijn kompanen bij de Viviani en Martin.

Sagan pakt uit op de Muur

Op de voorlaatste passage van de Muur peerde Sagan aan een indrukwekkend tempo de Muur op. Zo versmachtend hoog lag het tempo, dat er niet meteen reactie kwam van achter uit. De wereldkampioen raakte meteen vooraan en racete voorbij de laatste koploper Wout van Aert. Sagan kreeg na de Muur wel een sterk rijdende Jasper Stuyven, Tony Martin en Tim Wellens bij zich. Daardoor was het voor leider Dumoulin alle hens aan dek om de achtervolging in te zetten, want Wellens stond maar op drie seconden. Dat eerste gevaar wendde de Nederlander af, want de groep met Dumoulin en ook Oliver Naesen en Greg Van Avermaet sloot weer aan.

Stuyven rondt solo knap af op de Muur van Geraardsbergen, Dumoulin is eindwinnaar van BinckBank Tour
Foto: Photo News

Op een dikke twintig kilometer koos Lukas Pöstlberger voor het ruime sop, met de Gouden Kilometer in zicht. Lars Boom zette de achtervolging in, ook Tony Martin lag op vinkenslag, maar ze kwamen niet tot bij de Oostenrijker. Ondertussen greep Tim Wellens ook naast de bonificatieseconden, Dumoulin pakte wel één seconde, waardoor de voorsprong van de Nederlander nu vijf seconden bedroeg. Het favorietengroepje was even uit elkaar geranseld door de Gouden Kilometer, maar met nog zeventien kilometer te gaan, groepeerde alles weer samen. Ze lieten de Oostenrijker vooraan nog even spartelen, maar met nog veertien kilometer te gaan greep de grote groep der favorieten hem terug.

Peter Sagan kampte ondertussen opnieuw met mechanische pech, net als in de rit naar Houffalize. De wereldkampioen wisselde van fiets en keerde via de wagens terug tot bij het peloton. Tony Martin verkeert duidelijk in goede vorm, want hij probeerde er opnieuw vandoor te gaan, maar beste is er duidelijk wel af want een renner van Roompot Pieter Weening ging op en over de Duitse Panzerwagen. Dries Devenyns zette de achtervolging in, waardoor het groepje weer herenigd werd. Het bleef onrustig want eerste trachtte Devenyns weg te rijden en vervolgens Jos van Emden. Toch raakte er niemand weg.

Stuyven solo

Op de Denderoordstraat voor de Muur gaf Greg Van Avermaet er een snok aan. Meteen volgde – opnieuw op indrukwekkende wijze – Peter Sagan. Niet veel later volgden ook onder anderen Keukeleire, Sötherlin en Dumoulin, daarachter zette Tim Wellens de achtervolging in. De groep smolt echter weer samen, het signaal voor Valgren Andersen om aan de boom te schudden. Ook hij geraakte niet weg, want Petr Vakoc zat meteen op zijn wiel. Op het moment dat die twee weer gepakt werden, besloot Jasper Stuyven dat het zijn moment was. Hij sloeg wel meteen een gat en achter hem werd er getwijfeld en naar elkaar gekeken, eerder deed hij zo’n kunstje in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij had met nog anderhalve kilometer te gaan tien seconden voorsprong. Maar er was wel nog wat klimwerk in die laatste kilometer.

Stuyven rondt solo knap af op de Muur van Geraardsbergen, Dumoulin is eindwinnaar van BinckBank Tour
Foto: BELGA

Het werd heel, heel nipt, maar Jasper Stuyven rondde zijn solo knap af. Een bekroning van zijn goede vorm die hij al een hele BinckBank Tour toonde. Na de meet viel hij uitgeteld neer, de Vlaams-Brabander moest heel diep gaan. Philippe Gilbert werd nog tweede in de sprint met de groep van de favorieten, Dumoulin pakte de derde plaats en wint zo zijn eerste BinckBank Tour.

Stuyven rondt solo knap af op de Muur van Geraardsbergen, Dumoulin is eindwinnaar van BinckBank Tour
Foto: BELGA
Stuyven rondt solo knap af op de Muur van Geraardsbergen, Dumoulin is eindwinnaar van BinckBank Tour
Ook vriendin Elke kreeg meteen een dikke knuffel. Foto: BELGA

Rituitslag top 10

1. Jasper Stuyven (Bel/TFS)

2. Philippe Gilbert (Bel/QST) op 0:01

3. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:01

4. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:01

5. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:01

6. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:01

7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:01

8. Matthieu Ladagnous (Fra/FDJ) 0:01

9. Dion Smith (NZe/WGG) 0:01

10. Dylan van Baarle (Ned/CDT) 0:01

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Top 10 Eindklassement

1. Tom Dumoulin (Ned/SUN)

2. Tim Wellens (Bel/LTS) op 0:17

3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:46

4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:51

5. Oliver Naesen (Bel/ALM) 01:14

6. Michael Valgren (Den/AST) 01:15

7. Peter Sagan (Slk/BOH) 01:53

8. Lars Boom (Ned/TLJ) 01:59

9. Philippe Gilbert (Bel/QST) 02:12

10. Petr Vakoc (Tsj/QST) 02:23

Bekijk hier het volledige klassement!

Door eadp