Je kan dit artikel lezen omdat je bent aangemeld als abonnee.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Lees gratis verder >

Europarlementslid Bart Staes over gekke koeien en giftige eieren: “Willen we zo aan ons eten komen?”

Europarlementslid Bart Staes over gekke koeien en giftige eieren: “Willen we zo aan ons eten komen?”

Foto: Jan Van der Perre

Bart Staes zette zijn tanden in zijn eerste voedselschandaal in 1988 toen in West-Duitsland aan het licht kwam dat kalveren met Clenbuterol waren behandeld. Karel Van Noppen leefde nog, van hormonen in de veefokkerij had nog nooit iemand gehoord en Maggie De Block was nog studente geneeskunde. Vandaag is het Europese parlementslid voor Groen zo ongeveer de tel kwijt bij het zoveelste voedselschandaal. “Maar ik word er niet moedeloos van. We hebben ook al veel kunnen veranderen.”

Bart Staes is zowel West-Vlaming (geboren en getogen) als Antwerpenaar (gestudeerd, getrouwd, huis gekocht). Maar je associeert hem niet met de Antwerpse politiek. Staes is even Europees als het Berlaymontgebouw. ...