Giftige rook komt vrij bij zware industriebrand

Op het industrieterrein Nieuwland in Aarschot heeft vrijdagmiddag een bijzonder zware industriebrand gewoed bij een bedrijf dat polyester zwembaden maakt. De vrijgekomen rook was giftig. De politie en brandweer vroegen iedereen in de ruime omgeving om ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te schakelen, de scholen in de streek moesten de kinderen binnen houden. Eén school werd ontruimd.

De brand woedde bij het bedrijf LPW, zei schepen van Openbare Werken Christel Verlinden (Open Vld). Het vuur is ontstaan rond 11.45 uur. en ging onmiddellijk gepaard met een enorme zwarte rookpluim die door de wind in de richting van het centrum van Aarschot en Langdorp waaide. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De zwarte rookpluim was tot ver in de omgeving te zien.

Volgens Rony Gerits van de lokale politie van Aarschot ging het om een zware uitslaande brand. “Er is ook een kleine explosie geweest. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.” Rond 15.30 uur was de brand onder controle. De veertig werknemers van het bedrijf zijn allemaal ongedeerd.

De rook was wel giftig. “We zijn alle scholen in de streek aan het contacteren om te vragen dat ze de kinderen binnen zouden houden. Omdat de fabriek vrij dicht bij de dorpskern ligt, vragen we iedereen in Aarschot en Langdorp om ramen en deuren gesloten te houden. Chauffeurs vragen we ramen van de auto dicht te houden en de ventilatie uit te schakelen.”

Er werd ook één school ontruimd. Het gaat om de OLV van Fatimaschool uit Gijmel. De 160 leerlingen en hun leerkrachten werden opgevangen in de sporthal van Aarschot.

Giftige rook komt vrij bij zware industriebrand
Foto: Dirk Vertommen
Giftige rook komt vrij bij zware industriebrand
Foto: Dirk Vertommen
Door atb, stl