Franse politie op zoek naar Belgische verdachte na aanslag in Parijs

Bij de aanslag op de Champs Elysées in de Franse hoofdstad Parijs is donderdagavond uiteindelijk een politieman omgekomen. “Maar we zijn wellicht aan een groter bloedbad ontsnapt”, is te horen in regeringskringen. Drie gewonden zijn intussen buiten levensgevaar. De dader is doodgeschoten. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op en zegt dat een Belgische IS-strijder die uitvoerde. Maar dat blijkt lang niet zeker.

De schietpartij speelde zich rond 20.50 af ter hoogte van de winkel Marks & Spencer op de bekende Champs Elysées in Parijs. Een ooggetuige zag hoe een man uit een zilvergrijze auto stapte en met een automatisch vuurwapen op een politiewagen begon te schieten. Hierin zaten agenten die een metro-ingang bewaakten. Eén politieagent kwam om het leven, en drie anderen -twee agenten en een toerist- raakten gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

De gewonden zijn intussen buiten levensgevaar.

In Franse politie- en overheidskringen beseft men dat er een groter bloedbad is vermeden. De dader gebruikte een oorlogswapen en in zijn auto zijn nog wapens gevonden. Onder meer een pompgeweer (riotgun) en een mes.

Abu Yussuf al-Belgiki of 39-jarige Fransman?

President François Hollande verklaarde tijdens een toespraak dat de schietpartij waarschijnlijk een terroristische daad was. Ongeveer gelijktijdig met de toespraak van de president werd de aanslag door terreurgroep Islamitische Staat opgeëist. In een mededeling die werd verspreid via zijn communicatiekanaal Amaq verklaarde de groep dat IS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki de aanslag uitvoerde. Die naam doet vermoeden dat de dader afkomstig is uit ons land, of ten minste banden heeft met België. De naam komt niet voor op de databank van Belgische IS-strijders van terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, dus het is nog niet duidelijk over welke strijder het zou gaan.

Franse politie op zoek naar Belgische verdachte na aanslag in Parijs

Gerechtelijke bronnen verklaarden in de nacht van donderdag op vrijdag echter ook dat de dader een 39-jarige Fransman zou zijn, die al bekend was bij het gerecht omdat hij eerder al probeerde politieagenten te doden. De Parijse procureur François Molins liet tijdens een persconferentie weten dat de dader bekend is en werd geïdentificeerd, maar dat de identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. Mogelijk wordt vrijdag tijdens een persconferentie meer informatie gegeven over de dader.

(lees verder onder het filmpje)

Huiszoeking

In de nacht van donderdag op vrijdag vond in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, volgens bronnen een huiszoeking plaats in de woning van de dader. Procureur Molins verklaarde dat er huiszoekingen plaatsvonden om uit te maken of de dader hulp kreeg van medeplichtigen.

Ook Belgische drugdealer genoemd

Op het internet circuleerde gisteravond behalve Abu Yussuf al-Belgiki, de man die ISIS zelf als dader van de aanval noemde, de naam van een tweede Belg. Volgens tientallen Twitteraars was de dader Youssouf E.O. (35) uit Antwerpen. De oorzaak was een uitgelekt pv van de Belgische federale politie waarin de Franse politie gevraagd werd om naar hem uit te kijken. Hij zou onderweg zijn naar Parijs.

Youssouf E.O. wordt echter in Antwerpen gezocht in een drugsdossier, en staat niet bekend als geradi­caliseerd. Volgens verschillende Belgische bronnen zijn er gisteravond geen aanwijzingen dat hij iets met Parijs te maken heeft.

Alle winkelcentra op de Parijse laan werden volledig geëvacueerd door agenten in gevechtsuitrusting. De omgeving werd ook volledig afgezet door de politie. Een helikopter cirkelde boven de omgeving. De Champs Elysées ging in lockdown.

“Mensen schreeuwden en renden weg”

Later op de avond sijpelden de eerste getuigenissen van de aanval door. Zo stond Yasmine El Fettahi op zo’n 20 meter van de schietpartij. “Ze ging meteen een winkel van Louis Vuitton binnen”, zegt ze. “Mensen liepen plots weg. We hoorden zo’n 10 schoten, maar we zagen niet wie schoot. Mensen schreeuwden en renden weg.”

Een andere getuige, Pierre (29), bevond zich in de Arc de Triomphe toen de schietpartij plaatsvond. “Ik ben zo vlug als ik kon naar het terras geklommen, waar ik mensen zag lopen en drummen op de Champs Elysées. We kregen de opdracht om de Arc de Triomphe te evacueren. Er werd ook een veiligheidsperimeter ingesteld.”

Campagne opgeschort

De aanslag vond drie dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk plaats. Kandidaten Marine Le Pen en François Fillon hebben hun verkiezingscampagne opgeschort.

De Amerikaanse president Trump heeft ook al gereageerd op de schietpartij. Hij betuigde zijn medeleven. “Wat kan je zeggen? Het stopt nooit”, zei hij over de terreuraanval.

Onze premier Charles Michel liet op Twitter weten dat hij de laffe daad veroordeelt.

Franse politie op zoek naar Belgische verdachte na aanslag in Parijs
Foto: REUTERS
Franse politie op zoek naar Belgische verdachte na aanslag in Parijs
Foto: AP
Franse politie op zoek naar Belgische verdachte na aanslag in Parijs
Foto: AP
Door Wle, bap, johe, evg